Dieta warzywno owocowa Dr Ewy Dąbrowskiej


W trakcie każdego z turnusów 14-dniowych możesz wybrać wyżywiene w formie diety warzywno - owocowej Dr Ewy Dąbrowskiej.
Turnus rehabilitacyjny z dietą warzywno - owocową Dr Dąbrowskiej to połączenie rehabilitacji ruchowej z naturalnym uzdrowieniem organizmu.
Skorzystaj z tej bezpłatnej oferty i zobacz, jak wiele mozna zyskać!

Dlaczego Dieta owocowo – warzywna dr Ewy Dąbrowskiej?

Mimo, że świadomość społeczeństwa o zdrowotnych właściwościach warzyw i owoców zwiększa się z każdym rokiem, to problemem pozostaje zwyczaj częstego ich spożywania. 
W 1996 roku została w Polsce uruchomiona akcja edukacyjna „5 razy dziennie warzywa i owoce”, która miała na celu zmianę nawyków żywieniowych Polaków, a przede wszystkim zwiększenie udziału roślin w żywieniu, zwłaszcza bezcennych dla zdrowia warzyw i owoców. Ostatnio zaleca się spożywanie nawet 9 warzyw i owoców dziennie dla zapewnienia zdrowia. Dlatego dieta-owocowo warzywna dr Ewy Dąbrowskiej może okazać się zbawienna dla odzyskania sił witalnych i dobrego samopoczucia. Wczasy zdrowotne nad morzem z dietą, którą opracowała dr Ewa Dąbrowska pomogą organizmowi w pełni się zregenerować.

 

Warzywa i owoce są źródłem wielu bioaktywnych składników:

- witamin, które usprawniają procesy przemiany materii, antyoksydantów, zwłaszcza witaminy: A, C, E i beta karotenu, które usuwają toksyczne wolne rodniki, zapobiegają zwyrodnieniom, nowotworom, i sprzyjają długowieczności,

- minerałów, zwłaszcza zasadotwórczych, takich jak: wapń, potas, sód i magnez, które neutralizują kwaśne produkty przemiany materii; zakwaszenie wiąże się ze zmęczeniem, bólami głowy, stawów, natomiast alkalizacja jest korzystna w przypadku bólów, a nawet zapobiega osteoporozie.

- enzymów – „pierwiastków życia”, które są wyłącznie w surowych roślinach, gdyż pod wpływem temperatury nawet 40 C, enzymy tracą swoją aktywność; enzymy pochodzące z roślin ułatwiają trawienie, co jest korzystne, gdyż wtedy organizm nie traci energii na produkcję własnych enzymów i może wykorzystać energię do innych celów np. regeneracji.

- chlorofilu, który dostarcza tlenu i energii

- związków fitochemicznych, takich jak na przykład polifenoli, które pełnią rolę naturalnych leków, m.in. przeciwzapalnych, przeciwmiażdżycowych, przeciwzakrzepowych, przeciwbakteryjnych, przeciwnowotworowych itp.

- błonnika, który zapobiega zaparciom, obniża cholesterol i pochłania toksyny, znosi uczucie głodu, sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii kwasu 
mlekowego czyli laktobakterii.

 

Dieta warzywno-owocowa proponowana przez ośrodki rehabilitacyjne jest przykładem diety niskokalorycznej. Istotą kuracji jest czasowe ograniczenie dowozu kalorii, czego następstwem jest przestrojenie metaboliczne organizmu. Podobne efekty uzyskuje się dzięki kuracji postem leczniczym, Dieta warzywno owocowa różnie się od postów wodnych, czy sokowych głównie obecnością błonnika. Czas trwania kuracji wynosi zwykle kilka tygodni, najczęściej 2 – 4 tygodni, a nawet 6 tygodni w bardziej zaawansowanych chorobach.
W skład diety wchodzą warzywa nisko skrobiowe, takie jak: korzeniowe (marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew), kapustne (kapusta, kalafior, brokuł), cebulowe (cebula, por, czosnek), dyniowate (dynia, kabaczek, ogórki), psiankowate (pomidor, papryka), liściaste (sałata, szpinak, natka pietruszki, zioła). Równocześnie można spożywać niskocukrowe owoce, takie jak: jabłka, grejpfruty, cytryny i nieduże ilości jagód.
Zaleca się spożywanie warzyw i owoców głównie w postaci surowej, także w formie surówek, soków, kiszonek, ale także jako warzywa duszone, zupy warzywne przyprawiane ziołami, a także herbaty owocowe, ziołowe i woda. W czasie kuracji zabronione są wszystkie inne wysoko odżywcze pokarmu, takie jak: tłuszcze, kasza, chleb, ziemniaki, produkty pochodzenia zwierzęcego itp.

 

Przykładowy całodniowy jadłospis diety warzywno-owocowej proponowanej w czasie turnusów rehabilitacyjnych 7-dniowych nad morzem::

Podobne efekty uzdrowień uzyskuje się również na postach wodnych, czy sokowych, podobnie, gdy nasza dieta, w pierwotnej wersji składała się wyłącznie z tartej marchwi i wody i także obserwowaliśmy korzystne efekty uzdrowień. Należy zwrócić uwagę, aby nie dodawać innych, niż warzywa i owoce pokarmów, a także należy eliminować pokarmy nietolerowane, gdyż w przeciwnym przypadku można nie uzyskać korzystnych efektów uzdrowień. Organizatorzy turnusów rehabilitacyjnych pomogą w utrzymaniu prawidłowej, zbilansowanej diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej.

Przed śniadaniem:

  • szklanka wody z cytryną

Śniadanie:

  • Sok z marchwi
  • Zakwas buraczany
  • Surówka: kiszona kapusta, marchew, jabłko, szczypiorek
  • Surówka: brokuł tarty, jabłko, jagody, cytryna
  • Gotowane warzywa: cebula, zielona pietruszka
  • Owoce: jabłko

Obiad:

  • Zupapomidorowa
  • Surówkaseler korzeń, cebula czerwona, rzodkiewka, szczypiorek
  • Surówka:biała rzodkiew, jabłko, koperek zielony 
  • Gotowane warzywa: szaszłyk warzywny 
  • Owocetruskawki 

Kolacja:

  • Sok lub inny napój: sok warzywny zakwaszany cytryną 
  • Surówkakabaczek, jabłko, truskawki 
  • Surówkabiała kapusta, marchew, cebula, jabłko 
  • Gotowane warzywa: mus owocowy z mieszanych owoców 
  • Dodatek surowych jarzynogórek kiszony 


Mechanizm działania diety warzywno-owocowej dr. Ewy Dąbrowskiej:

Dotychczasowe, dalekie od natury żywienie współczesnego człowieka jest najczęściej:
- wysokokaloryczne, wysokobiałkowe, wysokotłuszczowe, wysoko węglowodanowe
- Pozbawione błonnika i dlatego też jest o wysokich indeksach glikemicznych
- Pozbawione wielu substancji bioaktywnych, takich jak: witaminy, minerały, mikroelementy, związki fitochemiczne
- może zawierać pokarmy nietolerowane i alergizujące

 

Dieta warzywno-owocowa stanowi przeciwwagę dotychczasowego stylu żywienia, gdyż charakteryzuje się tym, że:

  1. Jest bardzo nisko kaloryczna, niskobiałkowa, niskotłuszczowa i nisko węglowodanowa,
  2. Jest bogato błonnikowa, składa się z nieprzetworzonych warzyw i owoców o niskich indeksach glikemicznych
  3. Zawiera dziesiątki tysięcy związków bioaktywnych takich jak: witaminy, minerały, mikroelementy, enzymy, chlorofil, polifenole, antyoksydanty,
  4. Nie posiada pokarmów często nietolerowanych, takich jak: zboża, mleko, jaja i drożdże

Ad. 1:

Dieta warzywno-owocow, którą opracowała dr. Ewa Dąbrowska, względem tradycyjnego żywienia, posiada pięciokrotnie niższą kaloryczność, która nie powinna przekraczać 800 kcal i pięciokrotnie niższy dowóz białka i cukru i dwudziestokrotnie niższą zawartość tłuszczów, co klasyfikuje ją jako odmianę postu, zwanego postem częściowym.
Dieta ta, to nie tylko bardzo niskokaloryczna terapia odchudzająca, jak np. dieta Cambridge, lecz jest to metoda samo uzdrawiania, która wyzwala w organizmie samoregulujące się mechanizmy, które normalizują wszelkie parametry zarówno obniżone jak i podwyższone, natomiast nie zmienia prawidłowych. Ta zdumiewająca „kompleksowość” zmian sugeruje spontaniczne przywrócenie równowagi czyli homeostazy na najniższym poziomie regulacyjnym, czyli na poziomie genowym, czego efektem jest nie tylko ustępowanie toksemii, która jest główną przyczyną chorób, ale także istnieje możliwość regeneracji zwyrodniałych tkanek i wydłużenia życia. To właśnie w genach jest zapisane zdrowie, a więc równowaga wszystkich przemian, zaś toksyny zaburzają tą równowagę na poziomie genów.
O powstaniu choroby np. otyłości decyduje z jednej strony podatność genetyczna, a z drugiej strony nierównowaga między np. nadmiarem spożytej energii, a brakiem „spalania” przyjętej energii w przypadku niskiej aktywności ruchowej.
Ponieważ przy diecie warzywno-owocowej organizm ma ograniczoną podaż cukru, dlatego też w pierwszej kolejności zużywa zapasy cukru zgromadzone w postaci glikogenu w wątrobie, a następnie spontanicznie uruchamia produkcję glukozy kosztem własnych, częściowo zwyrodniałych białek, co znane jest jako tzw. Odżywianie wewnętrzne. Wówczas wyłącza się ośrodek głodu, co powoduje, że przy tej kuracji nie odczuwa się głodu. W tym czasie wszelkie balasty białkowe takie jak: zwyrodnienia, blizny, zakrzepy, zrosty, guzy itp. Są zamieniane na glukozę, która jest niezbędna dla pracy mózgu i serca. Wczasy z dietą Ewy Dąbrowskiej pomogą uzdrowić organizm i poprawić dobre samopoczucie.

Ad. 2:

Warzywa i owoce, ze względu na dużą zawartość błonnika, posiadają niskie indeksy glikemiczne. Termin ten wprowadził w 1981 Jenkins, na określenie szybkości z jaką wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu danego pokarmu. Im więcej błonnika i mniej skrobi i cukru, tym będzie niższy indeks, gdyż obecność błonnika spowalnia wchłanianie cukru. W skali 100 stopniowej, warzywa posiadają indeksy glikemiczne rzędu 10 – 35. Ponieważ dieta ta w niewielkim stopniu zwiększa poziom glukozy i insuliny, która jest hormonem obniżającym poziom cukru, natomiast inny hormon trzustkowy zwany glukagonem zwiększy się, gdyż jego zadaniem jest zwiększenie poziomu cukru we krwi, do zakresu normy.
W przypadku przesycenia kalorycznego zwiększa się poziom glukozy we krwi i również insuliny, która zamienia glukozę na zapasowy cukier w wątrobie, zwany glikogenem i na tłuszcz, który odkłada się zwłaszcza w okolicy brzucha. Kershaw w 2004 roku odkrył, że w przypadku otyłości brzusznej rozciągnięte od nadmiaru tłuszczu komórki tłuszczowe, stają się producentem szeregu hormonów i przekaźników zwanych adipokinami, które są odpowiedzialne za rozwój szeregu metabolicznych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, wysoki cholesterol, obrzęki, zakrzepy, a nawet nowotwory. Redukcja tłuszczu trzewnego dzięki diecie niskokalorycznej ma największe znaczenie w profilaktyce i przyczynowym leczeniu zespołu metabolicznego, gdyż wiąże się z zahamowaniem produkcji tych adipokin.

Ad. 3:

Bioaktywne związki zawarte w warzywach i owocach takie jak: witaminy, enzymy polifenole, chlorofil, itp. Biorą udział niemal we wszystkich przemianach i usprawniają detoksykację, usuwają toksyczne wolne rodniki, korzystnie alkalizują, a woda zawarta w warzywach i owocach, dzięki zawartości dużej ilości jonów, doskonale wbudowuje się do komórek, co zapobiega odwodnieniu organizmu.

Ad. 4:

W warunkach zdrowia białka ulegają strawieniu w jelitach do aminokwasów, które wchłaniają się do krwi i wędrują do wątroby. W zespole „przeciekających” jelit fragmenty nadtrawionych białek przedostają się do krwi, gdzie są rozpoznawane jako obce antygeny i neutralizowane przeciwciałami do postaci kompleksów immunologicznych. Te kompleksy mogą wykazywać szereg szkodliwych działań w organizmie:
- odkładają się na powierzchni limfocytów upośledzając funkcje układu immunologicznego, a także odkładają się w tkankach, wywołując reakcje zapalne np. migrenę
- W przypadku podobieństwa antygenu pokarmowego z własną tkanką przeciwciała te mogą „krzyżowo” niszczyć własne narządy, co jest powodem chorób z autoagresji
- Mogą wykazywać działania bioaktywne np. być przyczyną niskiego ciśnienia krwi
- są w stanie przedostać się do mózgu, a ze względu na podobieństwo do morfiny, więc jako fałszywy przekaźnik mogą wywoływać zaburzenia psychiatryczne, depresję, a nawet być powodem nałogu jedzenia, zwłaszcza nietolerowanych pokarmów.

 

"W naszym materiale zaobserwowaliśmy korzystny efekt diety warzywno-owocowej w leczeniu chorób:
- immunologicznych, takich jak na przykład: reumatoidalne zapalenie stawów, autoimmunologiczne zapalenie wątroby, czy mięśni,
- endokrynologicznych, takich jak np.: choroba Hashimoto, niedoczynność tarczycy, wysoka prolaktyna
- chorób neurologicznych, takich jak stwardnienie rozsiane

Chcąc zidentyfikować nietolerowane pokarmy, czyli antygeny pokarmowe we krwi wprowadziliśmy test na nietolerancje pokarmowe Food Detective. Dzięki temu badaniu mogliśmy wykryć przeciwciała przeciw nietolerowanym pokarmom, które w postaci niestrawionych cząsteczek przedostały się do krwi przez nieszczelne jelita. Były to najczęściej antygeny: glutenu, mleka, jaj i drożdży. Eliminacja nietolerowanych pokarmów w czasie diety warzywno-owocowej wiązała się z poprawą kliniczną i biochemiczną. W czasie diety, jak i po diecie wykluczenie na stałe nietolerowanych pokarmów było leczeniem przyczynowym, gdyż nie obserwowaliśmy nawrotów chorób na przestrzeni nawet wielu lat. Powrót do jedzenia nietolerowanych pokarmów najczęściej kończył się nawrotem choroby."

 

 

Opracowano na podstawie książeczki Dr Ewy Dąbrowskiej „Dieta warzywno-owocowa a harmonia ciała”  

Nasz serwis używa plików cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na ich użycie. Dowiedz się wiecej.

Zgadzam się